Šta je to cervikalno-brahijalni sindrom

Ovaj sindrom ne samo što zvuči fensi i komplikovano, već i jeste komplikovan jer je nespecifičan pojam koji predstavlja skup simptoma koji se ispoljavaju bolom u vratnom delu i spuštanjem bola do ramena i ruke, prednjeg dela grudnog koša, lopatice i leđa, uključuje takođe osećaj trnjenja i oticanja ruku i šaka, ograničen pokret u vratu i td.

Uzroci mogu biti razni ali svi uključuju pritisak na brahijalni pleksus odnosno skup nerava i krvnih sudova koji kreću iz vratnog dela kičme zaduženih za pokretanje ruku i ramena.

Kod nekoga su uzrok degenerativne promene na kičmi, kod nekoga fizička trauma ili urođena deformacija koštanih struktura, u lakšoj varijatni uzrok je napetost mišića, zapaljenski proces tetiva i vezivnog tkiva.

Zato je važno da ako sumnjate na ovaj sindorm da vam dijagnozu što pre uspostavi stručno lice kako biste uključili adekvatnu terapiju, koja je individualna i može biti različita za svakoga u zavisnosti od porekla problema.

Ali ono što je zajedničko je da je ovaj sindrom dosta u vezi sa modernim načinom života koji podrazumeva dugo sedenje za računarom sa glavom ka napred, kao i ponavljajućim jednoličnim pokretima ruku, što je takođe specifično za kancelarijske poslove i kucanje na tastaturi, zatim za poslove koji podrazumevaju podizanje ruke iznad glave (na primer prosvetni radnic koji puno pisu po tabli), zatim nošenje teškog ranca i td.

Ono što je generalna preporuka je da ukoliko se bavite ovakvim i sličnim poslovima uključite u svoj radni dan što više pauza od 5-10 min kada ćete uradite kratak i jednostavan set vežbi koji će smanjiti napetost mišića i pokrenuti hidrataciju između vezivnih tkiva (fascija) i time smanjiti napetost i pojavu upalnih procesa!

Profil autora

Sonja Ivanišević
Sonja Ivanišević
Sonja Ivanišević je sertifikovana instruktorka joge i autorka programa PRONAĐI SVOJ BALANS koji pomaže zauzetim mamama da pronađu vreme za sebe i reše se napetosti u leđima i ramenima!

Za više informacija posetite stranicu autora.

Hvala što ste pročitali ovaj članak!
Podržite rad ovog autora, zapratite ga na društvenim mrežama. Članak možete podeliti sa svojim prijateljima, što će dodatno motivisati autora da sa Vama podeli još korisnih saveta. 

 

Sonja Ivanišević

Sonja Ivanišević je sertifikovana instruktorka joge i autorka programa PRONAĐI SVOJ BALANS koji pomaže zauzetim mamama da pronađu vreme za sebe i reše se napetosti u leđima i ramenima!

Za više informacija posetite stranicu autora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.