Vežbanje ili dijeta, šta je važnije

Vrlo često žene kažu kako pokušavaju da drže razne dijete da bi izgubile samo još 5 kg a ono što same  znaju da to i nije tako lako ako se oslanjaju  samo na dijetu.

Vežbanje je ključno u gubitku  telesne masti i mora se dozirati po vrsti, obimu, intenzitetu i učestalosti.

Vaš rad, trud i disciplina su presudni u ostvarivanju rezultata željenog izgleda, ali ne samo izgleda već  i popravljanja vaše forme i dovođenja organizma u psihofizičko blagostanje.

Ne jurite instant dijete ne tražite prečice već promenite navike i potrudite se malo više i malo duže, jer ono što je došlo za  par godina ne može se skinuti za 3 dana.

Mnoge dijete za mršavljenje deluju  tako što uklanjaju vodu i glikogen iz mišića, time što izbacuju složene ugljene hidrate iz ishrane.

Tako je telesna težina manja ali privremeno, a mišići su još manje sposobni nego ranije, što nije dobro.

U ishrani treba sačuvati optimalnu količinu ugljenih hidrata koje će nam omogućiti da funkcionišemo na dnevnom nivou ,a smanjiti unos masti da bi se višak masti koje imamo lakše topio.

Masti su duplo bogatije energijom nego ugljeni hidrati i protein.

1g masti oslobađa 9 Kcal dok 1 g U.H oslobađa 4 Kcal I 1 g P oslobađa 4 Kcal.

Gubitak telesne težine kada se u ishrani redukuju pre svega masti, u početku može biti sporije nego kod drastičnog smanjenja kalorija iz ugljenih hidrata ali na duže staze daje rezultate a gubitak telesne težine je u većoj meri rezultira  baš smanjenjem telesne mastii  I gubitkom kilograma.

Povećana potrošnja kalorija je neophodna da bi se napravio kalorijski  deficit što dovodi do mršavljenja.

Važno je očuvati mišiće koji su veći potrošači kalorija zato u treningu treba raditi kombinaciju vežbi snage i kardio vežbi.

Treba istaći da vežbanjem nikada ne može da se utroši onoliko kalorija koliko je moguće uneti hranom zato kontrola u ishrani mora postojati.

Svakako je važno da svaki dan imate neku aktivnost, jer na taj način trošite konstantno kalorije više na mesečnom nivou i ubrzavate metabolizam.

Zaključak : Vežbanje ili ishrana = oboje su podjednako važni I trebaju biti naša svakodnevica i naš način života, a ne samo kratkoročno rešenje .

Profil autora

Lara Bojanić
Lara Bojanić
LARA BOJANIĆ, autor Dynamic Pilates programa, i programa FIT ZA 6 NEDELJA je diplomirani trener u sportu i diplomirani viši dijetetičar nutricionista.

Za više informacija posetite stranicu autora.

Hvala što ste pročitali ovaj članak!
Podržite rad ovog autora, zapratite ga na društvenim mrežama. Članak možete podeliti sa svojim prijateljima, što će dodatno motivisati autora da sa Vama podeli još korisnih saveta. 

 

Lara Bojanić

LARA BOJANIĆ, autor Dynamic Pilates programa, i programa FIT ZA 6 NEDELJA je diplomirani trener u sportu i diplomirani viši dijetetičar nutricionista.

Za više informacija posetite stranicu autora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.