JIN I JANG HRANA

Sistem pet elemenata, jina i janga, kao i sam feng šui, možemo koristiti u gotovo svim segmentima života.

Važno je znati  kada jesti koju hranu da bi imala najbolji uticaj na naše telo i na određene tipove ličnosti.

Većina nas (prva ja) čim ustanemo, posežemo za džezvom i kuvamo kafu.

To je neki ritual razbuđivanja, ali prema sistemu pet elementa, kafa se vezuje za gorko, element vatre i jin polaritet. Međutim, element vatre najaktivniji je između 12 i 14 časova, kada je sunce na vrhuncu i kada bi uveliko trebalo da smo budni…

Hrana koju ujutru treba konzumirati pripada elementu drveta, a to su agrumi, smuti od agruma i zelenog povrća, pogotovo ako nam je potrebna energija i brzo razbuđivanje. Ovakva hrana je savršena ako ste po prirodi aktivni i više jang osoba, a ukoliko ste mirnija osoba, dodajte u ovu kombinaciju jang začine – morsku so, šafran, peršun.

Kada govorimo o jang namirnicama, one su tople, i to su korenaste biljke, mahunarke, namirnice životinjskog porekla, začini so, peršun, luk, zatim heljda, proso, zreli sirevi, tunjevina, kavijar. A od hrane koja „greje”, jedite voće kao što su maline, kupine i jabuke.

Jin namirnice su: šećer, pšenica, povrće čiji su plodovi zemlje, voće, hladno ceđena ulja, mleko i mlečne prerađevine, lekovi, gazirani i slatki napici i hrana koja hladi.

Iz ovog možemo zaključiti da ćemo zimi jesti jaču jang hranu, kada je naglašen jin polaritet i manjka sunca i energije, dok leti, kada vlada jang, treba da jedemo lakšu jin hranu – onu koja hladi.

Isto tako možemo leti kombinovati namirnice elementa vode, drveta i vatre kao što su riba, piletina, patlidžan, paprika, paradajz, voće i zeleno povrće uz jang začine – so, senf i luk.

Zimi više treba da kombinujemo namirnice vatre, zemlje i metala poput crvenog mesa, karfiola, luka, rena, ugljenih hidrata, jaja uz jang začine.

Svaka krajnost i konzumiranje samo jin namirnica poput fast fuda, gaziranih pića ili previše jang namirnica – mnogo mesa i korenastog povrća dovešće do disbalansa u organizmu i do oboljenja.

Profil autora

Maja Paninčić
Maja Paninčić
Maja Paninčić Ferenci, sertifikovani feng shui praktičar i kristaloterapeut

Za više informacija posetite stranicu autora.

Hvala što ste pročitali ovaj članak!
Podržite rad ovog autora, zapratite ga na društvenim mrežama. Članak možete podeliti sa svojim prijateljima, što će dodatno motivisati autora da sa Vama podeli još korisnih saveta. 

 

Maja Paninčić

Maja Paninčić Ferenci, sertifikovani feng shui praktičar i kristaloterapeut

Za više informacija posetite stranicu autora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.